Products You May Like
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vanochtend de vernieuwde Malietoren van MKB-Nederland en VNO-NCW in Den Haag geopend en de viering van het 25-jarig bestaan van de beide ondernemersorganisaties bijgewoond. Tijdens zijn bezoek heeft de Koning onder meer een uitgebreide presentatie gekregen van alle (maatschappelijke) projecten van de twee verenigingen, waarmee zij investeren in belangrijke maatschappelijke opgaven zoals meer inclusie en verduurzaming en ondernemers concreet ondersteunen bij zaken als energiebesparing en toegankelijk ondernemen.
De beide voorzitters, Ingrid Thijssen en Jacco Vonhof, gingen in hun toespraak voor de Koning op eigen wijze in op het enorme belang van het ondernemerschap voor de Nederlandse economie en hun trots op de innovatiekracht, veerkracht en maatschappelijke inzet en betrokkenheid van ‘hun’ ondernemers. “Daarmee zorgen we dat we de maatschappelijke uitdagingen waarvoor we als samenleving staan kunnen oplossen én betalen”, aldus VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen.
Meer verantwoordelijkheid
De ondernemersorganisaties en de leden willen met de vorig jaar ingezette nieuwe koers – Ondernemen voor brede welvaart – (meer) verantwoordelijkheid nemen op de grote maatschappelijke uitdagingen, zoals verduurzaming, gelijke kansen voor iedereen en inclusie. “Mede met onze projecten laten we zien dat dat ons menens is en we de daad bij het woord voegen”, aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.
Themamarkt
Na het plenaire deel en de formele (her)openingshandeling van de volledig verbouwde Malietoren kreeg de Koning een rondleiding langs een aantal themamarkten (arbeidsmarkt/duurzame inzetbaarheid/inclusie en duurzaamheid/groei/ cyberveiligheid) en uitleg over de diverse projecten van MKB-Nederland en VNO-NCW op die thema’s. Ook ging de Koning met ondernemers in gesprek over deze onderwerpen en de uitdagingen die zij daarbij tegenkomen.
Bruisend ondernemershuis
De in 1996 voor het eerst door VNO-NCW in gebruik genomen Malietoren is de afgelopen twee jaar grondig verbouwd en getransformeerd tot een bruisend ondernemershuis met een stapeling van functies. In het ontwerp zijn duurzaamheid, transparantie en een omgeving met natuurlijke kleuren het uitgangspunt geweest. Ook wordt nadruk gelegd op vitaliteit, met onder meer een volledig geoutilleerde fitnessruimte. De hal op de begane grond is omgevormd tot een gastvrij ontmoetingscentrum waarin de receptie en het bedrijfsrestaurant zijn samengevoegd. Op de 6e en 7e verdieping is het vergadercentrum ingrijpend verbouwd en voorzien van de meest moderne audiovisuele hulpmiddelen. Naast MKB-Nederland en VNO-NCW heeft het pand nog tal van andere huurders, met name brancheorganisaties vanuit de achterban van de twee ondernemersverenigingen.
Sociale kwestie en financiering
De huidige verenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW zijn beide (ruim) 25 jaar geleden totstandgekomen. Toen VNO-NCW in 1996 de Malietoren betrok, waren de voorgangers VNO en NCW net gefuseerd. MKB-Nederland is in 1995 ontstaan uit een fusie van KNOV en NCOV. De ‘ondernemerslobby’ bestaat echter al veel langer. De oorspronkelijke verenigingen waar de twee ondernemersorganisaties uit voortkomen, zijn al rond de eeuwwisseling opgericht. Aan de kant van VNO-NCW was destijds de sociale kwestie de aanleiding voor ondernemers om zich te verenigen, bij MKB-Nederland waren dat problemen met financiering.