Products You May Like
Minister Jetten voor Klimaat en Energie zet vandaag enkele belangrijke stappen bij de aanpak van het overvolle energienet. Zo krijgen ondernemers dit jaar inzicht in hoe de wachtlijsten eruit zien en wanneer zij met hun bedrijf kunnen worden aangesloten. MKB-Nederland en VNO-NCW hadden hier eerder om gevraagd en vinden dit een goede stap. Ook komt er meer inzicht in de versterkingsoperatie van het elektranet en waar en wanneer gebouwd gaat worden om het net te verzwaren.
‘Door deze maatregelen weten ondernemers in ieder geval beter waar ze aan toe zijn en hoe lang het hele proces duurt voor je bedrijf kan elektrificeren of je zonnedak kan aansluiten en wanneer het net bij jou in de buurt verstevigd wordt,’ aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.
Ondernemers willen graag afscheid nemen van fossiele brandstoffen en vervangen door elektrificatie. De huidige congestieproblemen op het stroomnet bemoeilijken dat. Netbeheerders kampen met jarenlange wachtlijsten en het net is overbelast. Zie bijvoorbeeld deze kaart. Ondertussen zien veel ondernemers hoge lasten op zich afkomen waar serieuze zorgen over bestaan en waarover zij onlangs al aan de bel trokken in Den Haag.
Fors investeren in zwaarder elektriciteitsnet
De ondernemersorganisaties werken nauw samen met bijvoorbeeld netbeheerders en het Rijk aan oplossingen voor het overvolle stroomnet. In de eerste plaats moet het net stevig worden verzwaard. ‘Daar worden miljarden in geïnvesteerd. We moeten daarbij steeds kijken hoe dat sneller en slimmer kan, zodat het aansluit op waar de problemen het grootst zijn. Fijn is dus dat ook hier meer inzicht komt in waar het net versterkt wordt.’
Ondernemers hebben belangrijke taak
Daarnaast ligt er ook voor ondernemers zelf een belangrijke taak komende jaren. ‘Ook wij zijn onderdeel van de oplossing om de problemen op het net te verminderen’, aldus de ondernemersorganisaties. ‘Als iedereen kijkt wat hij kan doen helpt dat al enorm om de druk op het net te verlichten. Dit kan uiteen lopen van een uurtje later de airco aan tot je zonne-energie niet terug leveren aan het stroomnet, maar zelf gebruiken en opslaan.’ Dit soort maatregelen zijn nu meer dan ooit nodig om te zorgen dat we nieuwe woonwijken en andere bedrijven kunnen blijven aansluiten. Netbeheerders gaan aan de slag om nog verder inzichtelijk en toegankelijk te maken waar en wanneer deze hulp gewenst is. Tegelijk sorteren we zo ook voor op de toekomst waarin we -doordat we meer gebruik gaan maken van wind en zon- slimmer en flexibeler met het elektriciteitsnet zullen omgaan.
Toolkit
Om ondernemers te helpen met praktische handvatten hoe ze bij kunnen dragen aan het ontlasten van het stroomnet, is er in samenwerking met een groot aantal betrokken partijen een speciale toolkit in ontwikkeling. Deze is beschikbaar op een nieuwe website Slim met Stroom en wordt de komende tijd verder aangevuld. Op het bijbehorende platform worden ook inspirerende verhalen, tips en ervaringen verzameld van bedrijven die al met slimme oplossingen aan de slag zijn en die anderen kunnen helpen met nieuwe stappen.
Meer weten?
Lees de Kamerbrief van de minister hier.