Products You May Like
‘Verschillende fiscale regelingen gericht op ondernemers in Box 1 (bijv. met een eenmanszaak) moeten worden omgebouwd naar regelingen die ondernemers helpen door te groeien door te investeren, innoveren en de stap naar werkgeverschap zetten. Dat levert extra economische groei, extra belastinginkomsten op én het versterkt onze toekomstige concurrentiekracht.’
Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland naar aanleiding van een recente evaluatie van de verschillende fiscale ondernemersregelingen (zoals de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling) door onderzoeksbureau SEO in opdracht van het Ministerie van Financiën.
Regelingen raken beperkt doel
De nieuwe evaluatie wijst uit dat de fiscale ondernemerschapsregelingen (zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling) nog maar zeer beperkt hun doel raken, als het gaat om het scheppen van banen, innovatie, export, etc. Ook zijn de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling vrij ongericht waardoor het risico van verspilling op de loer ligt.
Rechtsvormneutraal stelsel
Volgens de ondernemersorganisaties hebben de regelingen lang gedaan wat ze moesten doen, namelijk het ondernemerschap aanjagen in ons land nadat Nederland decennia achterliep qua ondernemerschap. Inmiddels leiden de regelingen er echter toe dat veel mensen op bijvoorbeeld onjuiste en fiscale gronden kiezen voor het ondernemerschap in Box 1. ‘We moeten toe naar een meer rechtsvormneutraal stelsel waarin de keuze voor een rechtsvorm niet wordt gebaseerd op fiscale consequenties,’ aldus de organisaties.
Investeren, innoveren en werkgeverschap
Dat kan volgens VNO-NCW en MKB-Nederland door de huidige generieke ondernemingsfaciliteiten meer gericht te maken op investeren, innoveren en werkgeverschap. In plaats van het “zijn” van ondernemer fiscaal te belonen zouden de fiscale ondernemingsfaciliteiten beter gericht kunnen worden op deze positieve spillover effecten van het ondernemerschap.
Bevorder doorgroei ondernemingen
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland worden de middelen zo ingezet voor hun oorspronkelijke doel, namelijk doorgroei van ondernemingen met behulp van investeringen en innovatie. ‘Juist op dat punt laat Nederland het namelijk al lange tijd afweten met weinig doorgroeiende ondernemingen en magere innovatieprestaties. Zo stokt de doorgroei van bedrijven. Afgelopen tien jaar zijn er meer bedrijven gekrompen dan gegroeid, slechts 6% is doorgegroeid naar hogere grootteklasse. Dit terwijl dit samen met innovatie volgens alle economische onderzoeken essentieel is voor de toekomst.’
VNO-NCW en MKB-Nederland gaan komende tijd in gesprek met het Ministerie van Financiën en de politiek om te zien hoe we de ombouw van de regelingen op een verstandige manier kunnen vormgeven.