mkb

VNO-NCW en MKB-Nederland: ‘Nu aan de slag en uitvoeren’

Products You May Like

Werken moet meer gaan lonen, de regeldruk wordt aangepakt en er komen geen nieuwe algemene lastenverzwaringen voor ondernemers. De eerste Miljoenennota van het kabinet Schoof komt op een aantal terreinen tegemoet aan de zorgen van bedrijven, concluderen VNO-NCW en MKB-Nederland. Minpunten zijn onder meer de btw-verhoging voor logies, sport en cultuur die pijn gaan doen. Daarnaast missen de ondernemersorganisaties oog voor het lange termijn verdienvermogen van ons land. Onder andere de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs zijn in dit kader ongewenst. Ook maken zij zich zorgen over de Nederlandse houding naar Brussel. VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken opnieuw het belang van stabiliteit en voorspelbaarheid van beleid. ‘Nu aan de slag en uitvoeren’, aldus Ingrid Thijssen en Jacco Vonhof.

De ondernemersorganisaties zijn overwegend positief over de toon richting ondernemers in de Miljoenennota. Het kabinet ziet het belang van ondernemerschap en dat we als land het geld eerst moeten verdienen voordat we het kunnen uitgeven. Dat vertaalt zich onder meer in een voorspelbaar en stabiel fiscaal beleid, zodat bedrijven kunnen investeren. Het kabinet draait maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terug, zoals de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting, de tariefverhoging box 2 en de verdere versobering van de expatregeling. Hiermee komt in 2025 (voorlopig) een eind aan het stapelen van lasten voor bedrijven van de laatste jaren. De verhoging van de btw daarentegen gaan de sectoren die het raakt hard voelen. De regeldruk wordt aangepakt en er is aandacht voor de fysieke ruimte die bedrijven nodig hebben.

Werk moet meer gaan lonen

Het kabinet zet erop in dat (meer) werken meer moet gaat lonen. Een belangrijke maatregel voor werkenden en broodnodig in de krappe arbeidsmarkt. Vrijdag bleek ook dat het kabinet met plannen komt tegen de arbeidsmarktkrapte en met een aanvalsplan om de arbeidsproductiviteit te verhogen, zodat we onze concurrentiepositie niet verliezen. Het kabinet moet er daarnaast voor zorgen dat er in een vergrijzende samenleving wel voldoende arbeidspotentieel blijft, zodat we onze agenten, verpleegkundigen en docenten kunnen blijven betalen. We delen verder de ambitie om meer grip te krijgen op arbeidsmigratie. Niettemin zullen vak- en kennismigranten nodig blijven.

Bezuiniging op toekomstig verdienvermogen

De forse bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs zijn een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen. Nederland is een kenniseconomie en het kabinet heeft de ambitie uitgesproken om tot de top 5-landen te behoren met een goede concurrentiepositie. Daarvoor zijn juist dit soort investeringen essentieel.

Houding richting Brussel baart zorgen

De Europese interne markt is van levensbelang voor de Nederlandse economie. Hoewel het kabinet het belang hiervan erkent, baart de grondhouding richting Brussel zorgen. Veel van de grote uitdagingen waar we in Nederland voor staan gaan over de landsgrenzen heen en vragen om een gezamenlijke Europese oplossing. Positief is dat het kabinet meer aandacht besteedt aan het belang van internationale relaties en de voorgenomen bezuinigingen op ambassades en consulaten grotendeels terugdraait.

Ook heeft het kabinet terecht aandacht voor de weerbaarheid van onze economie en investeert het fors in defensie en onze defensie-industrie.

Netcongestie en stikstof

Op het gebied van verduurzaming gaat het kabinet grotendeels door met de duurzaamheidsaanpak zoals de maatwerkafspraken en het Klimaatfonds. Netcongestie is een hardnekkig probleem. Daarom is van belang dat de aangekondigde maatregelen snel in uitvoering worden gebracht zodat de meer dan tiendduizend bedrijven die in de wachtrij staan voor een stroomaansluiting kunnen verduurzamen of uitbreiden. De circulaire economie komt daarentegen niet verder. Er is nog geen concrete oplossing voor de stikstofklem waarin Nederland al vijf jaar zit. Het is voor iedereen belangrijk dat de vergunningverlening voor de energietransitie, de woningbouw en de infrastructuur weer op gang komt en er een juridisch houdbare oplossing wordt gevonden.

Uitgestoken hand

Het is nodig dat het kabinet op allerlei terreinen de onzekerheid over toekomstige beleidskeuzes de komende periode wegneemt en overgaat tot uitvoeren, zodat ondernemers meerjarige en duurzame investeringskeuzes kunnen maken. VNO-NCW en MKB-Nederland gaan graag in op de uitgestoken hand van het kabinet naar het maatschappelijk middenveld om hier gezamenlijk aan te werken, zoals op terrein van woningbouw, ruimte voor bedrijfsterreinen en het aangekondigde pact ondernemingsklimaat.

Reactie Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: ‘In zijn eerste Miljoennota heeft het kabinet Schoof veel aandacht voor een goed ondernemingsklimaat en een sterke economie. We staan de komende jaren voor een aantal grote opgaven zoals het bouwen van voldoende woningen en het halen van onze klimaatdoelen. Om dit te realiseren moeten we het geld wel eerst verdienen. Het is positief dat het kabinet hier oog voor heeft. Voorop staat dat de focus nu volledig gaat naar de uitvoering van de plannen.’

Reactie Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ‘De laatste jaren zijn ondernemers steeds weer geconfronteerd met extra lasten en regels. Het is goed dat daar in 2025 eindelijk een eind aan komt en dat er conform onze aanbevelingen wordt begonnen aan het snijden in de regelbrij. We gaan het kabinet hier kritisch op volgen. Verder moet het kabinet nu vooral in de actiestand en daarvoor de samenwerking met ondernemers zoeken. Ondernemers kunnen een grote bijdrage leveren aan de oplossingen voor de grote opgaven die we als land hebben.’

Products You May Like

Articles You May Like

Tencent posts better-than-expected 47% profit surge as games, AI tools shine
Trump is the most pro-stock market president in history, Wharton’s Jeremy Siegel says
Fed’s Kashkari says Trump tariffs could reheat inflation if they provoke global trade ’tit for tat’
Parents are not confident they can teach kids about investing. Here’s how advisors say to get started
Capri and Tapestry abandon plans to merge, citing regulatory hurdles