mkb

Tweede Kamer wil 20 procent regeldrukvermindering mkb

Products You May Like

Het kabinet moet voor eind 2026 20% van de onnodige regeldruk in 9 mkb-sectoren verminderen of dit in gang hebben gezet. Dat volgt uit een motie van de VVD waarmee de Tweede Kamer heeft ingestemd.

De 9 sectoren zijn doorgelicht op regeldruk waardoor er een nulmeting beschikbaar is. MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten al jaren voor een meetbare doelstelling bij de aanpak van regeldruk. Zij verwachten dat deze motie echt een verschil gaat maken voor ondernemers.De motie was ingediend bij het debat over de instellingswet van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). De regeldrukwaakhond krijgt met deze wet meer tanden.

Bijsturen bij negatief oordeel

Gedurende het debat zijn meer goede moties aangenomen. Zo zal ATR dankzij ChristenUnie en CDA jaarlijks een Staat van de regeldruk uitbrengen. Een SGP-motie regelt dat de ministeriële stuurgroep Ondernemersklimaat moet gaan bijsturen op het aantal wetsvoorstellen met een negatief oordeel van ATR. En dankzij een motie van D66 moet de MKB-Toets altijd gaan over de werkbaarheid van een wetsvoorstel. ATR gaat hiervoor vragen opstellen.

Nationale koppen

Tenslotte moet een VVD-motie ervoor zorgen dat informatie over nationale koppen en bijbehorende regeldruk wordt opgenomen in de toelichting bij een wetsvoorstel en openbaar wordt gemaakt bij internetconsultaties. Zo kan ATR beter over potentiële nationale koppen adviseren.
Na het Voorjaarsreces stemt de Kamer over amendementen die vooral de bevoegdheden van ATR verder willen uitbreiden.

Products You May Like

Articles You May Like

Home price growth has slowed. But high costs, economic worries have some buyers retreating
Americans expect to spend a record $14.6 billion on their significant others for Valentine’s Day, report finds
Fed officials are worried about tariffs’ impact on inflation and see rate cuts on hold, minutes show
Kansas Policymakers Should Consider a Levy Limit to Ease Property Tax Burdens
Trump is ‘not happy’ with Boeing over Air Force One delays, but airlines are growing upbeat