NL

Nibud lanceert budgetcursus voor mensen met licht verstandelijke beperking

Products You May Like

Nieuwsbericht | 21 januari 2022

Onze samenleving wordt steeds ingewikkelder, onder andere vanwege de toenemende digitalisering. Dit stelt steeds hogere eisen aan de digitale vaardigheden en andere vormen van redzaamheid. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) is dat nog ingewikkelder dan voor anderen. Het Nibud en de Hogeschool Utrecht ontwikkelden voor hen een eigen budgetcursus.

Mensen met een LVB zijn vaak laag opgeleid, hebben meestal wisselend of laagbetaald werk en zijn daardoor vaker niet of minder financieel redzaam. Ze lopen daardoor een groter risico op schulden. Het Nibud en de Hogeschool Utrecht hebben daarom een budgetcursus gemaakt voor mensen met een LVB: Goed zorgen voor je geld.

Met deze cursus leren mensen met een LVB kennis en vaardigheden over omgaan met geld te vergroten. Het lesmateriaal is modulair opgezet, zodat leerbehoeften optimaal vervuld kunnen worden. Het lesmateriaal is ontwikkeld in samenwerking met trainers van de budgetcursus, enkele gemeenten en gemeentelijke uitvoeringsinstanties.

Speciaal gemaakt voor mensen met een LVB

Deze budgetcursus is gestoeld op de beproefde budgetcursus Omgaan met geld, en is aangepast aan de behoeften van de doelgroep. De PowerPointpresentaties bevatten bijvoorbeeld veel verhelderende foto’s en video’s van voorwerpen en situaties. De taal is gemakkelijk en concreet.

Ook is het lesmateriaal zo opgezet dat kennis in kleine stukken wordt aangeboden. Concrete voorbeelden en praktische oefeningen helpen de kennis en vaardigheden te verwerven. In iedere bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de leerdoelen, acties en sociale kaart. Zo hebben deelnemers ook na de budgetcursus een overzicht van bij welke vragen ze waar terecht kunnen.

Deelnemers staan centraal

In de Budgetcursus Goed zorgen voor je geld staat de leerbehoefte van de deelnemers centraal. In de eerste les gaan de deelnemers onder andere aan de slag met het formuleren van hun persoonlijke leerdoelen. Zodra ze die helder hebben, krijgen ze een werkblad met keuze-onderwerpen. De deelnemers met een LVB kiezen die onderwerpen die hen helpen hun eigen doelen te bereiken. Op basis daarvan richt de trainer de cursus in.

De onderwerpen zijn ondergebracht in vijf thema’s:

  • wat moet je regelen?;
  • je geldzaken op orde;
  • rondkomen;
  • denken aan de toekomst;
  • omgaan met mogelijke risico’s.

Hoe kan ik de budgetcursus inzetten?

Je kunt de budgetcursus op twee manieren inzetten:

Training door een Nibud-trainer

Een Nibud-trainer traint deelnemers in vijf bijeenkomsten van 2 uur aan de hand van het lesmateriaal.

Ondersteuning voor professionals

Het Nibud gelooft in de kracht van een professioneel trainer, die kan variëren met diverse werkvormen. Maar leren omgaan met geld: dat moet je ook leren doceren. Daarvoor bieden wij hulp in de vorm van het traject Train-de-Trainer. Nuttig voor gemeenten en gemeentelijke uitvoeringsorganisaties die budgetcursussen in eigen beheer willen geven. Dit model is ook heel geschikt voor zorgorganisaties die de financiële redzaamheid van hun cliënten willen vergroten, en dat zelf met hun cliënten willen doen.

Lesmateriaal

De lesmaterialen worden jaarlijks geüpdatet. Voor trainers is het fijn dat ze altijd de meest actuele lesmaterialen kunnen gebruiken. Zij kunnen een abonnement nemen op de lesmaterialen, om zo automatisch elk jaar de nieuwste versie te ontvangen.

Meer informatie?

Products You May Like

Articles You May Like

Now is an ideal time to do a financial reset, advisor says. Here’s why
There’s been a ‘meaningful shift’ in CEO confidence since Trump’s election, says Goldman’s Solomon
Shares of Cartier owner Richemont jump 16% as sales rise in December quarter
Delta outlook tops estimates as CEO expects 2025 to be airline’s ‘best financial year in our history’
Governor Moore Proposes Major Tax Changes in Maryland to Address Chronic Budget Deficits

Geef een reactie