mkb

Werkgevers blij met akkoord vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Products You May Like

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Door dit brede pakket aan maatregelen doen we recht aan mensen met een zwaar beroep.

‘Wij zijn blij dat er een evenwichtig akkoord is bereikt; met enerzijds continuering en verbetering van de rvu (regeling vervroegd uittreden) voor de mensen met echt zwaar werk en een kleine beurs die het niet lukt om gezond en werkend hun pensioen te halen, en anderzijds een ambitieuze agenda duurzame inzetbaarheid voor de langere termijn. Daar liggen uiteindelijk de echte oplossingen’, aldus voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW.

Vinger aan de pols

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof: ‘Goed is ook dat de regeling gerichter wordt en we goed de vinger aan de pols van de instroom houden, zodat die alleen wordt gebruikt voor de mensen voor wie de rvu is bedoeld. Gezien de krappe arbeidsmarkt kunnen we het ons als land niet permitteren als eerder stoppen voor iedereen weer normaal wordt.’

Volgens de voorzitters van de ondernemersorganisaties verdient de minister van SZW Eddy van Hijum een groot compliment voor hoe hij de onderhandelingen uiteindelijk heeft vlot getrokken en tot een goed resultaat heeft gebracht.

Zorgvuldig en verantwoord

‘Ik ben blij dat er een gerichte oplossing is voor mensen met een zwaar beroep’, aldus de minister.  ‘Daarnaast hebben we afgesproken om het vroegpensioen zorgvuldig en verantwoord in te zetten. Dit is belangrijk vanwege de grote tekorten op de arbeidsmarkt. Daarbij presenteren we een stevige aanpak om te voorkomen dat mensen al vroeg op zijn, maar dat ze op een gezonde manier kunnen doorwerken.’

Cao-tafel

De huidige tijdelijke vroegpensioenregeling is een afspraak uit het pensioenakkoord uit 2019. Deze regeling loopt volgens afspraak af eind 2025. Er is nu afgesproken dat er voor werknemers die dat echt nodig hebben, óók na 2025 een regeling is om met vervroegd pensioen te gaan. Vakbonden en werkgevers kunnen dus aan de cao-tafel overeenkomen om mensen met een zwaar beroep drie jaar eerder met pensioen te laten gaan.

Extra ruimte mensen in knellende situaties

Op dit moment krijgen mensen die met vervroegd pensioen gaan een bedrag dat vergelijkbaar is met een netto AOW-uitkering. In de structurele regeling is er voor mensen in knellende situaties daar bovenop ruimte om iemand maximaal 3600 euro bruto per jaar extra te bieden. Op die manier wordt de rvu-regeling ook voor mensen met een laag inkomen of een laagaanvullend pensioen toegankelijker.

Er is gekozen voor een gerichte aanpak, zodat vroegpensioen mogelijk wordt voor de mensen die het echt nodig hebben. Er is afgesproken dat rvu-afspraken bij cao-afspraken altijd een onderbouwde afbakening bevatten van de doelgroep, gericht op belastende functies en werkzaamheden.

Werkgevers en werknemers spreken af om een door het ministerie erkende derde partij in te schakelen om de afbakening te valideren. Ook wordt gekeken of het mogelijk is om via wetgeving beter te waarborgen dat de regeling uitsluitend is gericht is op werknemers met zwaar werk.

Werk minder zwaar

Langer doorwerken vraagt iets van iedereen, maar in het bijzonder van mensen die langdurig zwaar werk verrichten. Om ook hen in staat te stellen zo lang mogelijk gezond aan het werk te blijven is op de werkvloer blijvend aandacht nodig voor duurzame inzetbaarheid, van het begin tot het eind van de loopbaan. Dat gaat ook om werk minder zwaar maken en mensen tijdig begeleiden naar ander, minder belastend werk. Daar liggen de echte oplossingen.

Het kabinet en de sociale partners hebben afgesproken om voor mei 2025 samen hun gerichte en doeltreffende duurzame inzetbaarheidsagenda te presenteren om mensen gezond te laten doorwerken tot aan de pensioenleeftijd.

Ook kijken ze naar de mogelijkheden rond verlofsparen en manieren om de overgang van werk naar pensioen soepeler te maken. De middelen die overblijven uit de huidige maatwerkregeling worden ingezet om duurzame inzetbaarheid te bevorderen.

Evaluatie van de afspraken

Kabinet en sociale partners starten een proces van gezamenlijke jaarlijkse rapportage en monitoring met driejaarlijkse ijkmomenten, gericht op het hele pakket. Door de maatregel over tijd steeds te wegen, kunnen we zien of we op de goede weg blijven zitten. Dit vraagt een goede samenwerking tussen overheid en sociale partners.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijft halfjaarlijks rapporteren over het rvu- gebruik. Bij de signaalwaarde van 15.000 gaan kabinet en sociale partners gezamenlijk in gesprek over de oorzaken, de gerichtheid en bijsturen.

Products You May Like

Articles You May Like

‘Procedures drinkwaterbronnen nu echt versnellen’
The Unsustainable US Debt Course and Impacts of Potential Tax Changes
Boeing delivered 30 airplanes in December, but gap with Airbus widened in 2024
FAA grounds SpaceX’s Starship after midflight explosion, reports property damage on Turks and Caicos
Mortgage demand is mixed, as interest rates hit highest level since May